Selekcijos pažanga aiškėja

„Rapool“ partneriai, užsiimantys aliejinių rapsų selekcija, orientuojasi į šiuos tris tikslus: derlių, kokybę ir atsparumą. Nėra kitos augalų rūšies, kurios derliaus ir kokybės selekcija būtų sėkmingesnė nei aliejinių rapsų. 

Rapsų selekcija turi senas tradicijas, kurios aliejinių rapsų augalus pavertė svarbia žemės ūkio kultūra.

„0“ ar net „00“ aliejinių rapsų korekcija leidžia naudoti rapsų aliejų ir miltus įvairiems tikslams. Iš rapsų gaunama eruko rūgštis suvaidino antraeilį vaidmenį visame pasaulyje, bet virto svarbia sudėtine dalimi gaminant ploviklius. Naujų „kokybiškų aliejinių rapsų“, turinčių, pvz., daug oleino / mažai linoleno rūgšties (HOLLIi),   auginimas  padidėjo iki beveik 1 mln. ha ir tikimasi, kad toliau kasmet didės iki 10%. Didžiausi rapsų aliejaus vartotojai yra biodyzelino pramonė ir riebalų chemija. Rapsų aliejus yra skystas, gali būti pumpuojamas ir dozuojamas,  negenda, turi aukštą energijos kiekį. Šių savybių dėka jis idealiai atitinka energijos pramonės ir mobiliojo pasaulio, kuriame mes dabar gyvename, reikalavimus.

„Rapool“ selekcininkus labiausiai domina veislės ir derlius. Hibridinių sėklų gamybos proceso plėtojimas yra visiškai optimizuotas ir tokiose šalyse kaip Vokietija visuomenės aplinkos sąmonės dėka negalima tikėtis, kad derlius bus didinamas panaudojant trąšas ir pesticidus. Derlius turi būti didinamas tobulinant genetiką, todėl didelis dėmesys skiriamas augalų selekcijai.

Naujų veislių kūrimas ir sėklų apdorojimas žada didelę pažangą ateityje panaudojant sertifikuotas sėklas. Sertifikuotų sėklų gamyba yra brangi, reikalauja daug laiko, todėl svarbu yra pardavinėti sertifikuotą sėklą, nes didelė dalis apyvartos yra reinvestuojama į selekcijos programas ir plėtrą. Norint užtikrinti ilgalaikį Europos ūkininkų konkurencingumą, reikia palaikyti tokį selekcijos intensyvumą.