Rapsų ir kanolos rinkos naujinys

Naujinį parengė „ISTA Mielke GmbH“ – aliejinių augalų, aliejaus ir riebalų bei aliejinių rupinių analizių ir prognozių agentūra, įsikūrusi Hamburge, Vokietijoje. Svetainėje www.oilworld.de pateikiama daugiau informacijos apie įmonės profilį ir atskiras paslaugas.

Per savaitę iki liepos 5 d. ES rapsų kainos smarkiai išaugo, nes buvo palankiai vertinamos 2024/25 m. pasiūlos prognozės ir sparčiai kylančios augalinio aliejaus kainos. Prie kainų augimo prisidėjo ir pranešimai apie per didelį kritulių kiekį kai kuriose Europos dalyse prieš derliaus nuėmimo darbus. Praėjusią savaitę artimiausios kotiruotės Vokietijoje viršijo 490 eurų arba 530 JAV dolerių, t. y. 7 % daugiau per dvi savaites ir aukščiausią lygį nuo 2024 m. gegužės mėn. Taigi, panašu, kad šių metų įtaka naujo derliaus kainoms, kai derliaus nuėmimas pagrindiniuose auginimo regionuose įgauna pagreitį, bus trumpalaikis. 

 
Nepriklausomas kainų augimas ES yra neišvengiamas siekiant pritraukti pakankamą rapsų ir kanolos kiekį į pasaulinę rinką, kad būtų kompensuotas didelis vidaus atsargų sumažėjimas 2024/25 m. liepos/birželio mėn. Tai dabar atsispindi ateities sandorių rinkose atidėtose pozicijose: per savaitę iki liepos 5 d. ES rapsų priemoka Kanados kanolos atžvilgiu (abiejų lapkričio mėn. pozicijoje) viršijo 70 JAV dolerių, palyginti su tik 45 JAV doleriais prieš mėnesį ir 78 JAV dolerių nuolaida 2023 m. liepos 6 d. (atitinkamuose 2023 m. lapkričio mėn. kontraktuose).
2024 m. balandžio–birželio mėn. pasaulinis rapsų ir kanolos eksportas daugiau kaip 40 % viršijo praėjusių metų lygį, o labiausiai padidėjo Kanadoje ir Australijoje. Bendras Ukrainos, Kanados, Urugvajaus ir Australijos eksportas balandžio–gegužės mėn. padidėjo 0,8 mln. t, arba 37 %, po to, remiantis preliminaria prekybos informacija, tęsėsi didelis eksportas. ES buvo bene didžiausia paskirties vieta – 0,9 mln. t (palyginti su 0,2 mln. t 2023 m. balandžio-gegužės mėn.), o tai sudarė 30 proc. viso kiekio.  
Dideli pardavimai rodo, kad šio sezono Australijos kanolos produkcija ir, tikėtina, 2022 m. derlius buvo didesnis, nei iš pradžių tikėtasi. Naujausiais oficialiais prekybos duomenimis, gegužės mėn. kanolos eksportas sudarė 0,68 mln. t (palyginti su 0,5 mln. t prieš metus). Pranešama, kad birželio mėn. buvo išsiųsta dar 0,4–0,5 mln. t (palyginti su 0,32 mln. t prieš metus). OIL WORLD dabar vertina, kad 2023 m. kanolos derlius sudarys 5,75 mln. t, palyginti su naujausiu ABARES skaičiumi – 5,52 mln. t, o jų patikslintas 2022 m. įvertis – 8,4 mln. t (palyginti su 8,27 mln. t ABARES). 
Rapsų kainas taip pat palaiko numatomas augalinių aliejų gamybos deficitas 2024/25 m. 2024 m. pranešime „OIL WORLD“ prognozuojama, kad sojų pasiūla bus pakankama, o didelio aliejingumo aliejinių augalų sėklų pasiūla greičiausiai bus nepakankama. Palyginti nedidelis pasaulinės palmių aliejaus gamybos augimas kitą sezoną dar labiau didina priklausomybę nuo sojų aliejaus. Šiuo metu prognozuojama, kad pasaulinės saulėgrąžų ir rapsų atsargos 2024/25 m. sumažės iš viso 4 mln. t, po to, kai per pastaruosius du sezonus šių dviejų rūšių minkštųjų sėklų perdirbimas per metus išaugo net 18 mln. t kartu sudėjus.

2024.07.08

OIL WORLD (ISTA Mielke GmbH, Hamburg)